Bumbac sau poliester?

Un tricou poate fi fabricat din foarte multe materiale, poate fi din bumbac 100%, poate fi din poliester 100%, poate fi dintr-o combinatie a acestor materiale, sau i se poate adăuga elastan sau lycra cum este cazul echipamentelor sportive.

Astăzi vom compara însă tricourile din bumbac cu cele din poliester, si vom începe cu cele din poliester:

Poliesterul este o fibra sintetica descoperită in anii ’40 și introdusă pe piață in anul 1951 de firma DuPont sub numele de Dacron. In zilele noastre poliesterul este folosit intr-o multitudine de industrii de la textile, pana la materiale de construcții sau decorațiuni interioare.

Avantajele tricourilor din poliester sunt, in primul rand durabilitatea, fiind rezistente la spălări multiple, nu se sifonează foarte tare si nu intră la apă. Ca dezavantaje putem numi confortul redus față de un tricou de bumbac, faptul că poliesterul nu este biodegradabil, ceea ce înseamnă că textilele din poliester aruncate nu se descompun, ele trebuind să fie colectate în containere speciale pentru reciclare. Un al dezavantaj al poliesterului ar fi ca fibrele de proastă calitate ar putea prezenta un risc de sănătate când intră în contact direct cu pielea, de aceea textilele ieftine din poliester, din surse necertificate, nu sunt recomandate.

Bumbacul este o fibră naturală si spre deosebre de poliester, după ce este aruncat, se decompune în mod natural. Este foarte confortabil si nu prezintă nici un pericol pentru organism, fiind fibra recomandată copiilor nou născuți. O caracteristică a bumbacului este faptul ca reține umezeala, ceea ce poate fi un avantaj in zilele toride când oferă un plus de răcoare, dar un dezavantaj in cazul sporturilor de iarnă cand umezeala reținută poate crea un disconfort sau chiar un risc de imbolnăvire. Tot un dezavantaj al bumbacului este faptul ca poate intra la apă dar si faptul ca reținând umezeala un tricou de bumbac, se usuca mai greu decât un tricou de poliester.

După cum am văzut ambele materiale au avantajele si dezavantajele lor si ambele pot fi recomandate in situații diferite. Din punctul nostru de vedere bumbacul are un mic avantaj în faptul ca putem obtine textile de calitate la un preț mai convenabil decat in cazul poliesterului unde recomandăm textilele din materiale mai scumpe, pentru a beneficia de un confort ridicat și a elimina riscurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *